Flygplan

Nuförtiden reser de flesta med flyg. Man bokar en resa och väljer flygplan för att komma till sin destination så fort som möjligt. Numer finns även möjligheten att efterlikna flygning genom en flygsimulator.

Det finns enormt många flygbolag att välja på som flyger med både små och stora flygplan beroende på efterfrågan till just den destinationen. Flygplanen kan även användas för transport av varor och inte bara av människor. Flygplanen kan också användas inom det militära och då har de ett helt annat syfte. Redan på 800-talet skapade människor ritningar av något som liknade en flygfarkost. Den första officiella flygturen med ett flyg som var tyngre än luft var på 1890-talet.

Flygplan finns i många olika modeller.

Flygplan och dess utveckling

Den kände konstnären Leonardo da Vinci skissade både på fallskärm och en flygfarkost i slutet av 1400-talet men det tog till slutet av 1800-talet innan det blev verklighet av planerna. Otto Lilienthal från Tyskland var den första personen som flög ett glidflygplan år 1890. Han omkom dock vid ett haveri vid ett experiment av propellerflyg år 1896. Bröderna Wright från Amerika hade följt Lilienthals projekt med intresse och började att skapa ett flygplan med två propellrar. 1903 genomförde de en framgångsrik flygtur och det blev början på den snabba utvecklingen av kolvmotorutvecklingen. Många nya uppfinnare började att experimentera med att skapa fungerande flygfarkoster och fordon.

En tidning i England satte ut ett pris på 1000 pund för den som lyckades flyga över Engelska kanalen. En man från Frankrike, Louis Blériot, lyckades att flyga sträckan 1909. Flygindustrin började sedan att utvecklas i snabb takt och det första reguljärflyget gick mellan London och Paris 1919. Man byggde det första flygplanet med fyra motorer 1929 vilket var modellen Junkers G 38. Det var ett flygplan som kunde ta 19 passagerare ombord och dessutom flyga på 3 100 meters höjd. Under första världskriget, tillverkade man flyg som kunde flyga över 200 km/h och under andra världskriget hade man skapat flyg som kunde flyga över 650 km/h.

De vanligaste flygplanen

Det finns många olika typer av flygplan som man använder sig av idag. Storleken på flygplanet bestäms oftast av hur populärt destinationen är. Ju fler människor som vill flyga till ett ställe desto större plan krävs. Dessutom har restiden mycket med storleken att göra. Om det endast handlar om en kort resa, behövs inte de enorma flygplanen utan man kanske kan använda sig av ett medelstort om många vill till destinationen. Ett av de vanligaste flygplanen som används till turistflygningar är Boeing 747. Det är ett stort och stabilt plan som används flitigt av många flygbolag. Med tanke på hur många flygningar som genomförs med flygplanet, sker väldigt få olyckor.

Boeing 747 har utrymme för många passagerare och deras bagage samt annat som behöver transporteras. En annan flygplansmodell som används ofta är Cessna. De finns i olika utföranden, storlekar och de har oftast propellrar. Dessa flygplan tar färre passagerare än en Boeing 747 och flyger kortare sträckor. Om man flyger mycket har man säkert flugit med ett Airbus-flygplan. De finns i olika storlekar och utföranden men en av deras modeller är den enormt stora Airbus 380. Planet är ett fyrmotorigt jetflygplan som är designat för att ta passagerare på långdistansflygningar. Det är ett flygplan som kan ta upp till 853 passagerare i turistklass eller 525 fördelat på tre klasser. Planet har smeknamnet Super Jumbo tack vare storleken. Det har också möjlighet att ta tunga transporter tack vare att det är så stort.

Flygplan förr och nu

Man har sedan 800-talet skissat på flygfarkoster av olika slag men det dröjde till slutet av 1800-talet innan det blev verklighet av planerna. Tysken Otto Lilienthal var den första som genomförde en lyckad flygtur med ett glidflygplan. Bröderna Wright från Amerika fortsatte att utveckla flygplan genom att tillsätta propellrar. 1903 genomförde de en flygtur med ett propellerplan. 1919 invigdes det första reguljärflyget som gick mellan London och Paris. Det planet kunde ta 19 passagerare. Utvecklingen har gått snabbt framåt och nu har man många olika flygmodeller att välja mellan. Det vanligaste flygmodellerna är Boeing 747, Cessna flygplan och Airbus 380. Det största planet med möjlighet att frakta flest passagerare och tungt gods är Airbus 380.