Flygbolag över världen

Det finns säkra och populära flygbolag.

Att flyga ska vara en upplevelse som ska vara förknippat med något som är positivt. Många längtar till nästa flygresa eftersom det oftast betyder att man får besöka nya resmål. Ibland väljer man flygbolag eftersom man har hört att det är ett bra och pålitligt flygbolag. Ibland väljer man resmålet först och sedan ett bolag som flyger till destinationen. En del väljer att färdas med andra färdmedel såsom bil, båt eller tåg, men flyg är oftast det allra smidigaste och säkraste transportmedlet av dem alla!

Både dags-och kvällstidningar samt resetidningar brukar publicera listor över de bolag som anses vara säkra och populära. För den som har sett filmen”Rainman” som kom ut 1988 med Dustin Hoffman i huvudrollen, finns ett klassiskt citat från filmen där Raymond Babbitt säger att Qantas är det säkraste flygbolaget i världen.

Flygbolag som är säkra

En lista som sammanställdes av sajten AirlineRatings.com år 2015, talar om vilket flygbolag som är mest säkert att flyga med. Systemet, som listan bygger på, har ett klassificeringssystem där sju stjärnor är bäst resultat och en stjärna är sämst. 448 bolag granskas och det bolag som har fått flest stjärnor är Qantas Airways från Australien. De har fått sin placering i toppen med sju stjärnor tack vare att de inte har haft en dödsolycka sedan bolaget startade i början av 50-talet. Rankningen baseras på dödsstatistik samt rapporter från transportmyndigheter.

Det kommer flera flygbolag efter Qantas som också har sju stjärnor och det är Air New Zealand, British Airways och Cathay Pacific Airways. Även bolagen Emirates, Etihad Airways, EVA air, Finnair, Lufthansa och Singapore Airlines har fått toppbetyg enligt sajten. Bolagen Ryanair och Norwegian har fått fem stjärnor. Något som var nytt för år 2015 var att lågprisflygen får en egen rankning. Säkrast bland lågprisflygbolagen är Aer Lingus, Air Alaska, Icelandair och Jetstar. Dessutom får även Jetblue, Kulula.com, Monarch Airlines och Thomas Cook toppbetyg. Det finns bolag med endast en stjärna och de kommer från Afghanistan, Surinam, Kazakstan och Nepal.

10 bästa flygbolagen

Skytrax World Airline Awards är en utnämning inom flygbranschen som gäller kvalitet. Rankningen baseras på en undersökning, den största i världen, som görs för att ta reda på kundnöjdheten bland flygresenärerna. Resenärer från 160 länder deltar i undersökningen och över 200 flygbolag är med och bedöms. Incheckning, ombordstigningen, hur bekväma sätena är, hur rent det är i kabinen, mat och dryck, underhållning och service är delar som kunderna bedömer. Endast ett europeiskt bolag är med på topplistan över de 10 bästa och det är Turkish Airlines. De har utsetts till Europas bästa bolag fem år i rad.

De flygbolag som ligger på Skytraxs lista över de tio bästa bolagen i världen är Quatar Airways på första plats och Singapore Airlines på andra. På tredje ligger Cathay Pacific Airways och på fjärde det enda europeiska bolaget Turkish Airlines. På femte plats är Emirates och sjätte position hålls av Etihad Airways. På sjunde plats finns ANA All Nippon Airways och Garuda Indonesia finns på åttonde plats på listan. EVA Air ligger på nionde plats och på den tionde och sista platsen finns Quantas Airways.

Säkra och populära flygbolag

För att ta reda på vilka flygbolag som har den bästa flygstatistiken finns sajten AirlineRatings.com där dödsstatistik tillsammans med rapporter från transportmyndigheter talar om vilket bolag som är säkrast. För året 2015 hamnade det australienska flygbolaget Qantas Airways på första plats med toppbetyg både när det gäller statistik och rapporter från myndigheter. När det gäller vilka flygbolag som är mest populära finns en annan metod att ta reda på det. Skytrax World Airline Awards är en utnämning där resenärer ger sitt betyg gällande service, mat och dryck, komfort och helhetsupplevelse. Där kommer bolaget Qatar Airways på första plats med toppbetyg från de 160 resenärer som har bedömt olika bolag.